Det fanns stunder då Helen önskade att det var hon som var sjuk i stället. Då hade hon kunnat ligga och titta på TV hela dagen. Då hade hon inte behövt stressa hem från jobbet för att ta hand om sin syster Eva. Då hade hennes föräldrar kanske brytt sig mer om henne.

Helen visste att det inte var rätt att tänka så. Det var inte Evas fel att hon hade schizofreni, och Helen fick dåligt samvete för att hon retade sig på all uppmärksamhet som systern fick.

Det var bara det att allt var så mycket lättare innan Eva blev sjuk. På den tiden gick Helen och simmade varje dag efter arbetet. Hon träffade sina vänner på helgerna och kunde ibland ta ledigt och resa i väg några dagar. Och bäst av allt var att hon och Eva då och då åkte till London för att shoppa.

Men när Eva började bli sjuk ville hon inte gå i affärer längre. Faktum var att hon inte verkade vilja göra någonting alls längre.

”Du är så tråkig och knepig nuförtiden”, skrek Helen till henne.
”Det är inte konstigt att du inte har några vänner.” Helen har dåligt samvete för det också.

I dag vet Helen förstås mycket mer om schizofreni. Hon vet att Eva verkligen kämpar för att bli bättre och att hon behöver allt stöd hon kan få.

Så därför försöker Helen låta bli att klaga på sin syster. Hon tänker på att vara positiv och uppmuntrande när hon hjälper henne med enkla dagliga göromål som att klä på sig på morgonen och att duscha. Eva verkar redan ha börjat bry sig om hur hon ser ut igen.

Helen hjälper också Eva i kontakterna med gruppen av läkare och sjuksköterskor som sköter behandlingen. Hon följer med vid läkarbesöken och ser till att det tas hänsyn till all relevant information (till exempel familjebakgrund). Hon antecknar vid vilka tider Eva ska ta sin medicin och vilka biverkningar som kan förekomma. Och hon har lärt sig att känna igen tecknen på återfall och vet vad hon ska göra då.

Långsamt håller Eva på att bli mer självständig och Helen är stolt över den viktiga roll hon vet att hon har haft i sin systers tillfrisknande. Men en sak som psykiatrisjuksköterskan sa vid sitt senaste besök har fått henne att tänka till. ”Glöm inte att ha eget liv också”, sa han.

Det låter som ett bra råd. I kväll ska Eva själv laga sin middag och Helen ska gå och simma med några vänner efter jobbet.