När Erik tänker tillbaka kan han inte fatta vilket högt tempo han höll i livet förut.

Som framgångsrik advokat på en populär byrå brukade han arbeta 14 timmar om dagen och för det mesta umgås med klienter på kvällstid. Han och hans fru ägnade helgerna åt att besöka vänner eller hålla middagsbjudningar. Erik var ambitiös och arbetsam. Han trivdes i sällskap med andra och var känd för sitt skarpa intellekt och sin spirituella humor.

Men allt detta fick ett abrupt slut när Erik drabbades av sin första psykotiska episod.

Det tog sex månader med läkarbesök, psykiatriska bedömningar, hembesök av psykiatrisjuksköterskan och regelbunden medicinering innan han kände sig redo att träffa andra människor igen. Om det inte hade varit för hustruns stöd är inte Erik säker på att han hade återhämtat sig över huvud taget.

Nu känner han sig mycket starkare. Medicineringen tycks fungera och Erik känner sig beredd att ge sig ut i världen igen. Han inser dock att han måste ta det lugnare den här gången. För ett par veckor sedan prövade han att gå på teater med sin fru och några vänner. Han uppskattade själva föreställningen men umgänget på baren efteråt tyckte han var extremt jobbigt. Han blev orolig och kände hur han tappade kontrollen.

Sedan dess har han tagit ett steg i taget. Hans fru föreslog att de skulle besöka några av de platser som de brukade åka till när de var yngre. För säkerhets skull tog de med sig numren han kan ringa i nödfall, men de behövdes aldrig. De hade det underbart. På tu man hand njöt de av att återuppliva gamla minnen.

Den senaste tiden har Erik känt sig stark nog att träffa sina närmaste anhöriga och vänner. Han klarar nu av att umgås i mindre grupper på tre, fyra personer utan att bli stressad och har märkt att en del av hans sociala förmåga är på väg att återvända. Han har till och med skämtat ett par gånger.

Erik vet att nästa steg är att börja träffa andra på egen hand, utan att hustrun är med som stöd. Det är en lätt skrämmande tanke, men Erik känner att han snart är redo för det.