Anna har blivit allt mer orolig för sin 22-åriga dotter Elsa, som hon bor tillsammans med i en lägenhet i Göteborg.

Även om Elsa aldrig har varit särskilt social av sig har hon alltid varit noga med sitt utseende. Men detta har ändrat sig på sistone. Hon verkar inte ha tvättat håret på veckor, hon har slutat måla sig och hennes kläder ser ut som om hon har sovit i dem.

Först trodde Anna att Elsa måste ha bråkat med någon av vännerna. Hon hade ju inte varit ute med dem på ett tag och tycktes föredra att stanna på sitt rum, där hon sov hela dagarna och lyssnade på musik mest hela nätterna. Men när Anna försökte prata om det blev Elsa mycket upprörd och skrek vilt: ”Håll käften. Varför säger alla till mig vad jag ska göra hela tiden? Varför kan ni inte lämna mig i fred? Jag kan inte höra vad jag själv tänker för allt ert tjat.”

Musiken från Elsas rum blir högre och högre. När Anna ber henne att sänka ljudet skriker Elsa åt henne: ”Ut härifrån. Det är klart musiken är hög. Det måste den ju vara för att dränka allt ert pladdrande.”

Lite senare ser Anna hur dottern dunkar knytnävarna hårt mot huvudet. Nu inser Anna att hon måste göra något åt saken och beställer tid hos husläkaren.

När Elsa träffar läkaren verkar hon emellertid må mycket bättre. Hon är sansad och behärskad och svarar lugnt och tydligt på läkarens frågor. Läkaren skriver ut några antidepressiva tabletter och ber Elsa komma tillbaka om sex veckor.

Sex veckor senare har Elsa inte tagit en enda tablett. Hon har fortsatt bete sig underligt och nu vägrar hon att träffa läkaren igen.

Till slut går Anna ensam till läkaren. Som en hjälp för att förklara problemen skriver hon en lista över alla ovanliga saker Elsa har gjort, hennes konstiga sömnvanor och hennes aggressiva utbrott. Läkaren går med på att göra ett hembesök senare samma vecka.

Efter att ha träffat Elsa en andra gång bestämmer sig läkaren för att remittera henne till en psykiater.

”Då tycker ni att det är någonting att oroa sig över?” undrar Anna. Läkaren förklarar att Elsas beteende kan ha en mängd olika orsaker. Det kan vara en fysisk eller psykisk sjukdom, säger han. Läkaren ger Anna några broschyrer om psykiska sjukdomar. ”Psykiatern kan ställa en ordentlig diagnos.” Under nästa halvår gör Anna och Elsa flera sjukhusbesök för träffa psykiatern och andra på psykiatriavdelningen. Efter en rad ingående samtal med både mor och dotter om alla aspekter av Elsas liv ställer psykiatern till slut sin diagnos.

”Elsa, jag måste informera dig om att du har schizofreni”, säger hon.